Érzéketlen öregúr és szerelmes kisbolygó is nyert a Friss Húson

Tegnap délután kihirdettük a Friss Hús rövidfilmfesztivál nyerteseit: a legjobb magyar rövidfilmben egy érzéseitől megfosztott idős úr hétköznapjait, a legjobb animációs filmben szerelembe eső állatok és növényeket, legjobb nemzetközi rövidfilmben pedig egy tizenéves escort lány életét ismerjük meg, akit már Cannes-ban is díjaztak tavaly. 

    Legjobb magyar rövidfilm - Ferenczik Áron: Szabó Úr    

  „A film több szinten működik: egyaránt közvetít erős személyes és társadalmi üzenetet, valamit erős politikai tartalmat is hordoz”   

  Legjobb animációs rövidfilm - Bucsi Réka: LOVE  

  „Egyszerűen csodálatos”  

  Legjobb nemzetközi rövidfilm - Fyzal Boulifa: Rate me  

   „A zsűrit lenyűgözte a film nyers és experimentális formanyelvének radikalitása. Az a mód, ahogyan az új média működési logikája megtermékenyíti a film képi világát, mellbevágó vizuális tapasztalatot eredményez, ráadásul egyúttal az internetes kommunikáció emberi viszonyokra tett hatásába is bepillantást enged.”

Április 1-jén tartottuk meg a második Friss Hús rövidfilmes pitch fórumot, így a tegnapi átadón 300.000 forinttal díjaztuk a Legjobb rövidfilmes pitchet is, amely Deák Kristóf A legjobb játék című filmterve lett. Deák Kristóf a fesztiválon is szerepelt Mindenki című filmjével, amit a Daazo különdíjával (a film fesztiváloztatása) jutalmaztunk. A zsűri külön kiemelt három másik rövidfilmet a magyar válogatásból:

Oláh Kata: En passant 

" a műfajok közti átmenet határán megmaradó, dokumentarista jellegű ábrázolásmódjáért"

Szilágyi Fanni: Fehér farkas

"a befogadóra tett erős hatásáért"


Kopasz Milán: Beyond 

" aprólékos, minden részletre kiterjedő képi világáért"

A nyertes filmeket újra levetítjük kedden a Toldi moziban, pótoljátok!