Gyerekkori parák, és extázis lassított felvételen - Fliegauf Bence rövidfilmjei

Ma este startol a 66. berlini filmfesztivál, ahol Bucsi Réka szürreális szerelmén kívül, Fliegauf Bence, a fesztivál leggyakoribb magyar vendége is versenyben van, a legújabb Liliom ösvény, már a negyedik filmje, amit beválogattak. Fliegauf költői, sötét hangulatú, és kísérletező stílusával, általában a fesztivál Fórum szekciójában szokott helyet kapni.

Bár Berlinbe eddig kizárólag a nagyjátékfilmjei jutottak ki (köztük már az első, a Rengeteg is), a rendező több rövidfilmet is forgatott az elmúlt években, amik szintén nem szűkölködnek a költői, 'művészfilmesebb' elemekben. Ezekben a kisfilmekben a történet alárendelt a formának, sokkal lényegesebb az érzések, a hangulatok átadása.

A Hypnos-ban, egy csoportos hipnózis résztvevői, újra a gyerekkorukban találják magukat. Minden hatalmas, sötét, ijesztő. Mindenki válaszokat keres, páran meg is találják. A borús hangulat és a félelmetes nosztalgia is, Fliegauf sötét hangulatú nagyjátékfilmjeit idézi.

A sor azokról a gyerekekről szól, akiket a szülők elfelejtenek hazavinni az iskolából. Napközi és fociedzés helyett, a suli kihalt folyosóin várják a megváltást. Ajánlott bárkinek, akit valaha egyedül hagytak, nagy, üres, visszhangos épületekben.


Több experimentális fesztiválit is megjárt a Pörgés, amely egy rövidfilmes kísérlet, az extázis dokumentálására. Egy tucatnyi vadabb buli lelassított képei, amitől szoborszerűvé válik, minden átszellemült partiarc.