Vizes borogatást az életre - Horváth Lili rövidfilmjei

Horváth Lili A szerdai gyerek című első nagyjátékfilmjét a napokban mutatják be az 50. Karlovy Vary Filmfesztiválon, az egyik legrangosabb európai filmes közeg kellős közepén. (Ezen a fesztiválon mutatták be a VAN-t és az Utóéletet is.) Nagynak ez lesz az első, de rövidfilmek terén már sok tapasztalata van a rendezőnek, 2006-os Vakáció című első kisfilmjével már rögtön elismerő oklevéllel jutalmazták a 38. Magyar Filmszemlén. Lássuk most az egy évvel későbbi Uszodai tolvajt, és a 2009-ben készült diplomafilmjét a Napszúrást, amely történetében több ponton is kapcsolatba hozható a most debütáló nagyjátékfilmmel.

Az Uszodai tolvaj főhősei Rigó és Gyuszi, két jóbarát két teljesen különböző családi háttérrel. Kedvenc időtöltésük az uszodában való lötyögés, Rigónak komoly úszóversenyzői ambíciói is vannak. Egy nyár azonban elég hogy minden viszonyt megváltoztasson. Coming-of-age történet egy kismagyar uszoda partján, Ottlik Géza novellájából kölcsönözve.

A Napszúrásban pedig egy intézetben lévő leányanya (Törőcsik Franciska) próbál meg törékeny kapcsolatokat kiépíteni a falon innen és túl is, de nem sok sikerrel. Egészen addig amíg megérkezik az új nevelőnő (Péterfy Bori), akiben különleges támaszra lel a lány, és benne a magányos nő is. A szerdai gyerek több tekintetben továbbviszi a rövidfilm egy-egy motívumát - a lány neve, a korán jött anyasága, az intézetből való kitörése mind megjelennek a nagyjátékfilmben is.

/Természetesen említést kell érdemeljen Szabó Mátyás is, aki Határ című kisfilmjével szintén Magyarországot, azon belül is a Színház- és Filmművészeti Főiskolát képviseli éppen most Karlovy Varyban, a Future Frames program keretein belül. Továbbá drukkolhatunk még Nemes Gyula filmrendezőnek is, aki Zéró című régen várt nagyjátékfilmjével utazott ki a fesztiválra. Angol nyelvű interjút itt olvashattok mindhárom rendezővel./