A magyar film Örkény Istvánja - Szirmai Márton rövidfilmjei

Rövidfilmet készíteni Magyarországon olyan kalandvágyat igényel, aminek kiélésére szerencsésebb helyeken vadvízi túrán kínozza magát az ember, vagy elmegy egy harmadik világbeli országba hidat építeni. A magyar filmes rendre nomád körülmények között, szívességek sokaságát kérve próbál eljutni a film elkészítéséig - és ez sokszor meglátszik a végeredményen. Jobb esetben az elhivatottság tehetséggel párosul, és a kettő vegyületéből olyan művek születnek, mint például Szirmai Márton kompromisszum nélküli filmjei.

Szirmai első zajos sikere a Szalontüdő volt. Zajosnak zajos film, sőt zenés is, viszont párbeszédek nélkül tud elmesélni egy frappáns történetet. Az alapjául szolgáló novellát Nagy Bandó András írta, bár volt hasonló sztorija Douglas Adamsnek is. Szirmainak még a neves színházi rendező-legendát, Ascher Tamást is sikerült rávennie a színészkedésre, a másik fő karaktert pedig az azóta rendezővé avanzsált Anger Zsolt alakítja.

Szirmai azt a nyelvet beszéli mozgóképen, amit Örkény az irodalomban. Sajátos humor, az abszurd, groteszk elemek mesteri használata jellemzi, ami sokszor zavarba ejtő, például a Süllyedő falu című doksiban olyan perspektívából mesél el egy nagyon mai, nagyon magyar történetet, hogy egyszerre leszünk képesek megérteni a szereplők gondjait és tudunk nevetni az egészen. Ez egyike Szirmai titkainak. Úgy nevettet, hogy közben nem kisebbíti a problémát, nem sivatagosít, hanem egy hiteles, részletgazdag világot épít - na, és ezt rögtön meg is nézhetjük a Süllyedő faluban. Vigyázat, ez egy kicsit hosszabb film, de megéri megnézni!

A Legenda egészen másképp hangszerelt film, mint akár a Szalontüdő, akár a Süllyedő falu. Bár vannak hasonlóságok, főleg a humort, a groteszk alaphelyzeteket, illetve a felesleges dialógusok hiányát illetően. Ám a Legenda mégsem akar másról szólni, mint a szerelemről - ami át- illetve túlélni segít bármilyen abszurd élethelyzetet.

Szirmai Márton további kisfilmjeit, többek közt a Café Grimmet is megtaláljátok a Daazo csatornáján, a Grimm csillámporos mesehősök kiábrándító felnőttkorát ábrázoló animáció a Friss Hús 2.0 rövidfilmfesztiválon is látható volt.